De Hermitage is sinds donderdag via een ondergrondse buis verbonden aan de Hortus Botanicus. Door de 425 meter lange buis gaat de energierekening van de botanische tuin flink dalen.
De Hermitage kampt met een overschot aan warmte in het systeem waarmee het museum zijn expositiezalen koelt en verwarmt. Vanaf september zal het museum de botanische kassen daadwerkelijk gaan verwarmen via het ondergrondse systeem.
De buis loopt vanaf de hoek Amstel/Nieuwe Herengracht naar het terrein van de Hortus. Het boortraject ging niet alleen onder de Weesperstraat door, maar ook op 26 meter diepte onder de metrotunnel van de Oostlijn. Het boren van de buis heeft ruim twee dagen geduurd.
Warmte
Sinds de verbouwing van het in 1683 als tehuis voor ouderen gebouwde monument heeft de Hermitage een wko, warmte- en koudeopslag. Aan het grondwater diep onder het museum wordt warmte en kou onttrokken die in het tegengestelde seizoen weer wordt teruggestopt onder de grond. Maar in het gebruik bleek dat in de winter minder warmte wordt afgetapt dan er in de rest van het jaar aan kou uit de grond wordt opgenomen voor koeling van de expositiezalen.
Door de warmte te delen gaat de Hortus voor minstens tachtig procent over op duurzame energie. Op de gasrekening voor de verwarming van de tropische planten in de kassen wordt het jaarverbruik van 54 woningen bespaard. Aan de kant van de Hermitage wordt dan weer bespaard op het elektriciteitsverbruik van een installatie die de overtollige warmte zou moeten afvoeren naar de buitenlucht.
Erfgoedprijs
Eerder dit jaar wonnen de Hermitage en de Hortus samen de Duurzaam Erfgoedprijs 2016. Deze prijs is bestemd voor monumenten die op een bijzondere manier aan duurzaamheid doen.
De kosten voor het aansluiten van de Hortus Botanicus op de warmtehuishouding van de Hermitage, 850.000 euro, worden voor tweederde betaald uit een subsidie van minister Jet Bussemaker (Cultuur) voor energiebesparing bij rijksmonumenten.